Wat heb je nodig?

Dag aanstaande leerling online Embodiment Stretching,

Wat heb je nodig voor de lessen Embodiment stretching?

Ik ben er geen voorstander van allerlei ‘fancy’ hulpstukken aan te schaffen en daarmee mezelf en jullie op kosten te jagen.

Sommige attributen zijn echter onontbeerlijk:

  1. Een yogamatje, antislip. Niet te slap, maar dik genoeg om je botvlies te beschermen; het is niet de bedoeling dat bv. de rugrol je zeer doet.  Hoeveel mat-dikte daar voor nodig is, is per persoon verschillend. Je kan eventueel ook een extra deken bovenop je matje leggen.
  2. Een meditatiekussen, of, als je weet dat je heupen, enkels en wreven wat stijver zijn: twee meditatie kussens.
  3. 1 a 2 dunnere kussentjes.
  4. Een riem of touw van 1,5 a 2 meter
  5. Een deken om over jezelf heen te leggen

Ook is het fijn dat je de volgende hulpmiddelen bij de hand hebt:

  1. Een tennisbal of een ander stevig balletje van ongeveer die grootte. Die gebruiken we voor triggerpoint-behandeling (triggerpoints zijn spierknopen).
  • Een wandelstok met rondlopend handvat. Ook voor triggerpoint-behandeling. Volop te krijgen in kringloopwinkels.

Je kan hiervoor ook een ‘Theracane’ aanschaffen. Die is er speciaal voor en biedt veel mogelijkheden om je triggerpoints op lastige plekken ook te bereiken. Er bestaan ook goedkopere variaties op de Theracane.

  • Een bezemsteel. Voor bepaalde stretches.
  • Een stukje bezemsteel van zo’n 30 a 40 cm lang, ter behandeling van je voetzolen.
  • Een foamroller; Ideaal om onder andere je bovenrug mee te masseren en te openen. Niet duur. Koop een stevige ‘(harde’), tenzij je erg gevoelig bent. Voor de rest maakt het allemaal niet veel uit.
  • Een Pilates ‘soft overball’.  Ook niet duur. Makkelijk online te bestellen bij bv webshops voor sport, fysiotherapie en Pilates benodigdheden. Er moet een ventiel inzitten om de bal dikker of dunner te maken

Voor de sfeer en luxe:

  1. Een mooi ingericht plekje, ook qua kleur en belichting, waar je met genoegen om je heen kijkt en je zowel ruim als geborgen voelt. S’avonds is het wel handig dat je sfeerverlichting niet dusdanig sferisch is dat ik je niet meer zie
  • Grote kussens om onder je knieën te leggen wanneer je aan het eind van de les gaat liggen
  • Een oogkussentje, eventueel met lavendel erin
  • Een lichte doek om je hoofd mee af te dekken, wanneer je iemand bent die snel overprikkeld raakt
  • Een verzwaringsdeken. Die kan je zien als een inbakeringsmethode, ook geschikt voor volwassenen. Helpend bij mensen die zich weinig gegrond voelen in of weinig contact met hun lichaam. Of mensen die snel overprikkeld zijn. Of snel in een ‘arousal’, ‘overdrive’ of angst terecht komen. Of mensen die ‘holding’ gemist hebben. De ‘deep pressure’ van de deken kalmeert je zenuwstelsel op diepgaand niveau.  Ook geschikt om onder te slapen. Of op andere momenten, wanneer je jezelf aan de grond wilt houden:

Ik heb goede ervaringen met de dekens van ‘de Naaitafel’: https://www.denaaitafel.nl/verzwaringsdeken/

Je kan daar ook dekens huren om te kijken of het echt wel wat voor je is. Het zijn kostbare dingen, dus het is aan te raden, er eerst een uit te proberen

Tot in de les!

Hanneke