Triggerpoint- en Fasciarelease

Review
Ik heb een aantal collega fysiotherapeuten en osteopaten al eerder naar mijn schouder laten kijken maar zij leverden niet het resultaat wat Hanneke mij in één behandeling  kon geven . Ik heb veel profijt van de behandeling. Veel minder pijn bij het slapen en wordt ook overdag niet steeds herinnerd  aan mijn schouder . Grote dank daarvoor.

-Angèle Pieterse, fysiotherapeute-

Auw
Naar aanleiding van de klacht die ervaart in je bewegingsapparaat, onderzoeken we waar de bron ligt van je pijn of beperking.
Ik onderzoek je spieren op bij je klacht betrokken triggerpoints, die ik behandel met mijn handen, vingers en elleboog.

Ook bekijk en bevoel ik waar je fascia mogelijk verstrakt is geraakt. Om die weer 'smeuig' te krijgen, werk ik met trage massage technieken, cupping, Guasha, pulsing en passieve stretches.

Samen brengen we in kaart of er 'klachtonderhoudende factoren' spelen, zoals houdingsproblemen, stress, te weinig of te eenzijdig bewegen etc.

Ik leer  je hoe je zelf thuis je triggerpoints kan behandelen en je fascia soepel kan houden.

Review
'Ik ben een hardloper. Tijdens een intensieve interval training heb ik een blessure opgelopen. Maandenlang heb ik last gehad van mijn iliopsoas. Helaas heb ik, ondanks behandeling van een fysiotherapeut, al die tijd niet kunnen hardlopen.

Tijdens mijn verblijf in centrum Sous le Vent heeft Hanneke mij een triggerpoint behandeling gegeven.
Ze nam de tijd om samen met mij zorgvuldig te bepalen waar de pijn exact zat.

Na haar behandeling heeft ze mij geleerd hoe ik mezelf behandelen. Ze plakte een handig pleistertje op de plek waar ik pijn had. Omdat deze pleister lang blijft zitten kon ik in de weken na de behandeling het plekje zelf makkelijk vinden.

triggerpoints wit_uitstraling groen
fascia 3

Ik heb dit ongeveer 2 weken dagelijks gedaan en na 3 weken was ik weer pijnvrij aan het hardlopen.
Dankjewel Hanneke! -Gido Burema-

Wat zijn triggerpoints?

Een spier bestaat uit een heleboel spiervezels. Een spiervezels  kan of ontspannen zijn, of in contractie. Soms komt een spiervezel niet meer uit zijn contactie. Dat kan door overbelasting komen, of door juist te weinig bewegen, door een slechte houding, door een valpartij, of door (emotionele) stress gebeuren. Op die plekken is de doorbloeding van een spier niet goed, en de verbrandingsafvalstoffen (waaronder melkzuur) kunnen niet goed worden afgevoerd. Het lichaam kapselt deze chronisch gespannen spiervezels en afval-ophopinkjes vervolgens in met een dun laagje bindweefsel. Je krijgt dan ‘spierknopen’ of triggerpoints. Die zijn vaak voelbaar als een verhard strengetje.

Trigger_Point_Complex

Triggerpoints kunnen lokaal pijn doen, maar ook verderop in het lichaam pijn geven.
Vandaar de naam triggerpoints: een spierknoop triggert elders pijn. De oorzaak van die pijn wordt vaak niet goed teruggebracht  tot de bron: de spierknoop.
Waardoor mensen knieoperaties ondergaan, terwijl met de knie op zich niets mis is, maar een spier in hun bovenbeen triggerpoints bevat. Of mensen lijden aan migraine-achtige vormen van hoofdpijn, die veroorzaakt blijken te worden door triggerpoints in de nek en de hals. Of er is sprake van lage rugpijn, die zich maar niet oplost omdat hij zijn oorsprong vindt in onopgemerkte triggerpoints in de billen.

Eenmaal ingekapselde knopen zijn met stretches alleen niet meer op te lossen.
Een triggerpointbehandeling haalt de chronisch samengetrokken spiervezel als het ware uit zijn 'isolement', zodat de bloedstroom er weer bij kan en afval kan afvoeren.

Daarna is het van belang de spier soepel en sterk te houden met stretches en milde krachttraining, om nieuwe knopen te voorkomen.

Het doen van stretches zorgt er daarnaast voor dat je autonome zenuwstelsel overschakelt naar de 'parasympaticus': je lijf belandt in standje ontspannen, en staat je spieren toe om los te laten. Als je meer wilt lezen over het autonome zenuwstelsel en de polyvagaal theorie, die zich op de werking van het autonome zenuwstelsel baseert, klik hier.

Wat is Fascia/Fascie?

Het fasciaal netwerk is een zeer bijzonder, spinnenwebachtig (als je het onder de microscoop bekijkt) fenomeen in ons lichaam.
Fascia is een vorm van bindweefsel dat om alles in je lichaam heen zit als een vlies(je). Om al je spieren, om elke spiervezel, om je cellen, je bloedvaten, je organen, je zenuwen, je botten. Fascia verbindt alles met alles in je lichaam. Het heeft een communicerende schokdemperfunctie, als een soort innerlijk vangnet.

Wat de fascia dat om je spieren zit betreft: dat bepaalt voor een groot deel je vorm en zorgt ervoor dat je steeds terugveert in die vorm.

Dit meer oppervlakkig liggende fascia wordt op bepaalde plaatsen dikker en vormt onder meer het kapsel van je gewrichten of je gewrichtsbanden.

Als je gaat bewegen, vooral stretchend, maakt je fascia, ook het dieper gelegen fascia, een glijmiddel aan (hyaluronzuur).

Dat zorgt ervoor dat alle weefsels in je lichaam vloeiend langs elkaar heen kunnen 'glibberen'. Te weinig bewegen doet je fascia letterlijk uitdrogen.
Te weinig bewegen, een slechte houding hebben, alleen aan krachtsport doen, valpartijen, littekens en stress , zorgen er daarnaast voor dat je fascia zich verkort.

In fascia zit veel zenuwweefsel en zenuwuiteinden. Het gaat om gevoelszenuwen, die registreren hoe je lichaam zich houdt en hoeveel druk er al dan niet op wordt uitgeoefend.  Ook wordt er een pijnsignaal afgegeven, wanneer je op het punt staat een blessure te creëren.

fascia-connective-tissue
fascia planes 2

Je kan je meer oppervlakkig gelegen fascia zien als een soort elastisch jumpsuit dat je aan hebt. Als het op één punt samengetrokken is, trekt het het hele jumpsuit scheef.

'Strak' of 'niet lekker in je vel steken' kan je letterlijk nemen, wanneer je het woord 'vel' vervangt voor het woord fascia. Wanneer je fascia in een verkorte en uitgedroogde staat verkeerd, zal je vaak ook pijn ervaren, die erop lijkt alsof er iets met je spieren en banden aan de hand is. Dat hoeft niet zo te zijn.
Fibromyalgie-pijn wordt bv. in mogelijke verband gebracht met fasciale verstrakking .

Het glijmiddal dat je fascia aanmaakt werkt ontstekingsremmend (wat ik persoonlijk een geweldig en dankbaar stemmend gegeven vind).

Vandaar dat het bij artrose en andere reumatische aandoeningen van groot belang is om te blijven bewegen. Maar ook laaggradige ontstekingen in je organen en andere weefsels zijn er, naar mijn niet wetenschappelijk onderbouwde mening, bij gebaat.

Er gaan vermoedens op dat fascia nog veel meer, tot nu toe niet begrepen functies heeft, zoals die van verdeler van energie in je lichaam.

Zeker is dat fascia dusdanig veel gevoelszenuwen bevat dat het tegenwoordig ook wel het grootste zintuig van het lichaam wordt genoemd. Omdat fascia letterlijk alomvattend is, zie ik het ook als het medium dat maakt dat je je lichaam als een geheel kunt voelen. En bij oefening, bij voorbeeld door mee te doen met de lessen Embodiment Stretching,  zul je dat steeds verfijnder kunnen.

 

Kosten:

70 euro per uur.

De eerste behandeling duurt 1.5 uur tot 2 uur, omdat hij een intake bevat, ik je ook uitleg hoe je jezelf kunt behandelen, en je laat zien welke stretches je kunt doen, bij de triggerpoints die gevonden zijn.