Psoas- en Stress-release; ontspannen tot in je kern

 Psoas- en stressrelease; ontspannen tot in je kern

Diep in je buik zitten je psoas spieren. Dit zijn de spieren die je voor- en achterkant met elkaar verbinden en die maken dat je je knieën naar je borst kunt trekken.
De psoas is ook een reflex spier, die reageert op de vlucht- vecht- bevries respons van het autonome zenuwstelsel. In gevaarlijke situaties spant de psoas aan, om het lichaam in een foetushouding te brengen. In deze houding krijgen de vitale buikorganen nl. bescherming van de rug, de armen en benen.
Bij hedendaagse stress in onze up-tempo wereld is er geen directe bedreiging voor onze ingewanden. Toch zal de psoas zich (enigzins) aanspannen: Stress is stress voor het zenuwstelsel.
Chronische stress geeft dus een chronisch gespannen psoas. Daar merken we vooral indirect iets van: het wordt lastiger je vrij op te richten, je krijgt pijn in je rug of in je lies, je ademhaling verstrakt, en soms kan je gewoonweg geen rust vinden in je lijf.

Honden zullen zich direct na elke spannende gebeurtenis, hoe klein ook,  even uitschudden. En ze durven zo nodig te bibberen. Ze shaken de stress ter plekke weer uit hun spieren en zenuwstelsel en rekken zich dan nog even lekker uit. Daarmee ontladen ze zich instinctief en voorkomen ze dat  stress en misschien zelfs trauma-energie zich vastzet in hun systeem.

Tijdens deze eendaagse training werken we diepgaand we met de sensitieve release-oefeningen van psoas- deskundige Liz Koch.  Ook krijg je zachte stretches en bounces aangereikt, geïnspireerd op de zelfgenezende bewegingsimpulsen van dieren. 

We verkennen de 'neuro-genetic tremors', waarmee het lichaam spanning afvoert en ervaringen helpt verteren. Deze 'tremors' zijn trillingen die je door het aannemen van bepaalde lichaamshoudingen bewust kunt oproepen. De bio-energetica maakt er al heel lang gebruik van. De TRE maakt weer gebruik van (o.a.) bio-energetische oefeningen ter voorbereiding op het vrij kunnen laten stromen van de neurogenetic tremors. Ik zal die kort laten zien in hun oorspronkelijke versie, maar reik je, zoals hierboven al gezegd, zachtere varianten aan, die beter aansluiten bij het werk van Liz Koch en misschien nog wel effectiever zijn. 

Er is geen diepgaande stress nodig om het werk dat we gaan doen nuttig te laten zijn. Juist om alledaagse spanning niet te laten stapelen, zijn ze heel goed bruikbaar. Je zal er genoeg ervaring mee opdoen om een fysieke herinnering mee naar huis te kunnen nemen en er daar zelf mee verder te kunnen gaan. Alle oefeningen staan ook nogmaals uitgelegd en voorgedaan op de instructievideo, die je na de trainingsdag digitaal thuisgestuurd krijgt.

Wanneer je met mensen hun  fysiek-energetische welzijn, kan deze dag je ook in professionele zin verrijken.  

We werken niet analytisch en vooral non-verbaal. Ik geef wel uitleg over  de werking van het zenuwstelsel. Deze uitleg krijg je ook mee op papier in de vorm van een handout. Ik laat verder filmpjes zien over hoe ontlading en verwerking er bij dieren uit kan zien