14,6 EC's
Voor bewegingsdocenten;
Een professionele verdieping van je lichaamsbewustzijn en bewegingskunst.
Onder bewegingsdocenten versta ik Yogadocenten, dansdocenten, sportdocenten, lichaamswerkers, houdingstherapeuten, fysiotherapeuten, osteopaten, etc.
De jaartraining is ook geschikt voor gevorderde bewegers, die een diepgaande interesse hebben in het functioneren van hun lichaam.
Over Embodiment Stretching
Embodiment Stretching is de afgelopen 25 jaar ontwikkeld door mij: Hanneke Verhulst, eerste graads bevoegd bewegingsdocent.
Embodiment Stretching is een integratieve bewegingsmethode die elementen uit de Hatha Yoga, Therapeutic Stretching, Yin Yoga, Alexandertechniek, post moderne dans, Feldenkrais, houdingsleer, Pilates, Awareness Through the Body, Poasrelease en Chi Kung, op een unieke manier met elkaar verbindt. Je lichaam wordt uitgenodigd zich in elke bewegingskwaliteit te ontwikkelen en die verschillende kwaliteiten steeds meer te vervlechten. In alles wat je doet. Dit geeft een organische effectiviteit aan je beweging.
Er wordt altijd gewerkt met de ‘felt sense’ zodat je beweging van binnen uit gedragen wordt. In plaats van je lichaam iets op te leggen of te zien als een ding dat gemodelleerd moet worden, leer je fijnzinnig luisterend aanwezig te zijn bij hoe je lichaam beweegt. De adem heeft daarin een belangrijke rol. De synergie die dan tussen jou en je lichaam ontstaat geeft een natuurlijke oprichting en sierlijkheid. De paradox is dat er juist altijd met een precieze techniek gewerkt wordt om deze natuurlijke gratie te bereiken: aan de hand van precieze techniek kan je precies doorvoelen hoe jouw lichaam werkt.
Er wordt aan gewerkt om weer via een druk op de knop de brochure te ontvangen...
Voor nu: stuur een bericht naar h.verhulst (at) singingbody.nl, en ik help je verder.
Wanneer je meegaat doen aan de jaartraining Embodiment Stretching win je:
- een fundamentele verdieping van je lichaamsbewustzijn die doordringt tot in al je dagelijkse bezigheden.
- een fundamentele verrijking van je bewegingskwaliteiten, die niet meer uit je lichaamsgeheugen zal verdwijnen.
Je krijgt:
- Een unieke combinatie van oefeningen, die je kunt integreren in dagelijks bestaan en praktijk en waaraan je je leven lang verder kunt ontwikkelen. Zowel in de begeleiding van jezelf als in de begeleiding van anderen.
- Houdingsleer, ervaringsgericht onderwezen, met een anatomisch gezien verantwoorde onderbouwing.
- Heldere, wederom anatomisch gezien verantwoorde, fijnmazige instructies bij elke werkvorm.
- Werkvormen die gericht zijn op het voorkomen en/of helen van blessures.
- Veel individuele aandacht en aanwijzingen tijdens de groepsdagen.
Inbegrepen:
- Video instructies van de oefeningen die in de lessen behandeld zijn, zodat je de oefeningen altijd weer zelf kunt oppakken.
- 1 individuele Embodiment Stretching coaching gericht op wat jouw lichaam nodig heeft aan oefeningen. We kunnen ons ook richten op werkvormen die je beter in de vingers wil krijgen in het kader van jouw eigen werken met mensen en hun lichamen. In overleg zijn er meer individuele trainingen mogelijk.
Optioneel:
- Sessie Bodyreading, om te kijken naar hoe jouw emotioneel-energetische ontwikkeling als kind, je lijf gevormd heeft (gebaseerd op theorie van de Neo-Reichiaanse karakterstructuren)
- Sessie(s) BodyMind psychotherapie of coaching om mogelijke emotioneel-energetische blokkades die je belemmeren vrij te bewegen, te helpen smelten.
- Supervisie en begeleiding bij je eigen lesgeven/werken met mensen.
IThema’s van de 9 lesdagen:
- De fysieke organisatie onderzoeken van Presence , loslaten, het ‘niet-denken’ en non-doing.
- Ademtechniek en voedend ademgebruik binnen en buiten de les
- Spieropbouw en spierontspanning tegelijkertijd trainen
- Alexandertechniek in beweging, met extra aandacht voor bovenrug en schouders
- Gronding en grondwerk, gebruik leren maken van gewicht en zwaartekracht (joint-release)
- Houding en oprichting van binnenuit.
- Psoasrelease en TRE (Trauma Release Exercises)
- Klachtgerichte herstellende oefeningen en triggerpoints behandeling leren geven aan het eigen lichaam
- Vasomotorische cyclus helpen herstellen (evenwicht tussen sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel hervinden) en ingaan op vragen n.a.v de jaartraining.
De thema’s overlappen en verrijken elkaar. Elke lesdag zul je als vanzelf herinnerd worden aan thema’s die we al behandeld hebben. Elke lesdag krijg je sowieso weer een vers aanbod van oefeningen voor het hele lichaam. Er zal steeds ruimte zijn voor het stellen van vragen, waar we zoveel mogelijk via ons lichaam antwoord op zullen vinden.
Scholing van Hanneke:
- 4- jarige HBO-opleiding aan de theaterschool van Amsterdam, afdeling fysiek theater. Inclusief aantekening eerste graads lesgeef-bevoegdheid, hier o.a. les gehad in Mime-Corporel, (post-)moderne dans, Wu Chu, Chi Kung, Ceasartherapie, blessurepreventie
- 4-jarige HBO-opleiding lichaamsgeorienteerde psychotherapie en coaching: BodyMindopleidingen.
- medische (en psychosociale) basiskennis op HBO niveau
- Trainingen Awareness Through the Body gedurende 3 jaar
- Trainingen Alexandertechniek, klassiek individueel, in bewegingslessen en stemtrainingen gedurende 6 jaar
- trainingen Therapeutic Stretching gedurende 4 jaar
- Training Psoasrelease van Liz Koch
- Stemwerk bij Jean –Rene Toussaint en Roy Hart Theatre gedurende 5 jaar
- Deelname aan de Ridhwan van Almaas gedurende 3 jaar.
Meer over mijn scholing en werkervaring lees je hier
Certificaat
Je krijgt een certificaat wanneer je aan tenminste 8 van de 9 lesdagen mee hebt gedaan en alle huiswerk hebt gemaakt.
Meer weten?
Voor meer informatie kun je me altijd bellen: 0033 7574 71 921 of mailen.
Interessante extra informatie over ‘felt sense’:
Mij viel altijd op wanneer ik in dierentuinen was, dat de dieren bijna altijd in ‘natuurlijke souplesse, oprichting en gratie’ bewogen. In tegenstelling tot de vaak ingezakte en/of verstijfd gespannen gang van de menselijke bezoekers.
Hoe komt dat? vroeg ik me af.
Mensen zijn zich weliswaar bewust van het feit dat ze bestaan, maar hun ‘felt sense’, d.w.z. het aangeboren vermogen voelend aanwezig te kunnen zijn in hun hele lichaam, is vaak van de radar verdwenen.
Dieren staan constant in verbinding met hun voelende lichaam . Ze ervaren het leven direct via hun lijf. De neo-cortex is met zijn permanente productie van gedachten, niet in de in de weg komen te staan van hun ‘felt sense’. Zij hebben geen haptonoom nodig om hun in hun hele lichaam aanwezig voelzenuwen (proprioceptief zenuwstelsel) weer wakker te maken.
Ik heb gemerkt dat het aanwezig zijn bij het voelende lichaam de kern is van die natuurlijke souplesse, gratie en oprichting. Wanneer ik mensen in mijn lessen in een staat van ontvangend voelend waarnemen van hun lichaam zie komen, zie ik ook altijd meteen een zowel vitale als serene gracieuze ruimtelijkheid in hun systeem ontstaan. Nog zonder een technische aanwijzing te hebben gegeven. Het leuke van mens-zijn is dat wij ons bewust weer kunnen verbinden met de rijkdom van het hebben van een levend lichaam, dat constant met ons communiceert.
Het bewust ontwikkelen van je ‘felt-sense’ heeft veel voordelen:
- Je ontvangt de signalen van je lichaam sneller en zult dus minder gauw je grenzen over het hoofd zien. Dat scheelt blessures, uitputting, roofbouw.
- Je lichaam krijgt weer de ruimte om te doen waarvoor het gemaakt is: De drager en hoeder zijn van je leven.
- Je gaat merken dat je over kunt stappen van controleren naar laten gebeuren. Een stuk minder vermoeiend.
- Je lichaam wordt een toegewijde partner, die je helpt in intieme verbinding te treden met je aanwezigheid (self-intimacy)
- Je ervaart meer dat je bestaat en kunt het leven van alledag gaan waarderen in zijn wonderlijke rijkdom.
De naam Embodiment Stretching heb ik gekozen omdat ik veel, maar niet alleen, gebruik maak van stretches. Over de heilzame werking daarvan lees je hier. Embodiment betekent belichaming. Het levert veel zaligheid op wanneer je lichaam sterker, soepeler en meer ontspannen wordt, maar er is meer. Het werkelijk bewonen van je lichaam en dus belichamen van je ‘er-zijn’ is in voor mij ‘the reason to be’. Wat heb ik eraan om aan het eind van mijn bestaan veel bereikt te hebben, maar me niet bij vol bewustzijn te hebben gewaarwordend te hebben vertoefd in het mysterie dat leven heet. Dat wonder dat niet te snappen valt, alleen te ervaren. In dat kader kan het leuk zijn overal waar ik het woord beweging gebruik, dat te vervangen voor ‘leven’ of ‘zijn’ (of een vervoeging daarvan). Bewegingskunst heeft in mijn ogen veel te maken met levenskunst.